Online leren:de mogelijkheden en kansen, juist nu

De mogelijkheden van digitaal werken en leren worden in deze crisis met een sneltreinvaart ontdekt en benut door organisaties, scholen en trainings- en adviesbureaus.

Iedereen is bezig om het dagelijkse werk anders in te richten en (leer)content te digitaliseren. Dat biedt veel kansen, mits je deze ook goed benut.

Hoe maak jij gebruik maken van alle online (leer) mogelijkheden en kansen? In deze blog delen wij een aantal inzichten en praktische tips.

Start met digitaal leren

Onze inzichten

  • Op dit moment zien we dat leer- en ontwikkelactiviteiten binnen organisaties worden uitgesteld. Dit is zonde en bovendien met de technologie van tegenwoordig helemaal niet nodig!
  • We communiceren nu veelal via Slack, Zoom, Teams en/of andere communicatietools. We kunnen deze platformen ook steeds meer (gaan) zien als de toekomstige platformen voor leren.
  • Gemiddeld is iemand 27 keer per dag online, in de huidige situatie is dat vele malen meer. Deze ‘online tijd’ kunnen we ook zien als potentiële leermomenten.
  • Het grote voordeel van online leeractiviteiten is dat je ze kunt doen waar en wanneer je wilt. Nu we steeds vaker online zijn, is de kans groot dat medewerkers meer tijd besteden aan leren. Normaal zijn dat slechts 24 minuten per week!
Digitaal leren via laptop of smartphone

Onze tips

  • Zoek de juiste balans tussen push en pull. Dat wil zeggen dat je content aanbiedt waarmee je aanspoort (push) en inspireert (pull) om te gebruiken. Belangrijke tip hierbij is dat je consistent bent en blijft prikkelen/herhalen. Een praktisch voorbeeld: op maandag bied je een weekchallenge aan en je komt in de loop van de week ook écht terug op die challenge!
  • Maak de leermomenten niet te lang. Ontwikkel korte ‘learning bites’ die medewerkers kunnen doen wanneer het ze goed uitkomt en zorg voor de juiste afwisseling, zie ook onze laatste tip.
  • Betrek elkaar en stimuleer, juist nu, gezamenlijke (online) leer- en reflectiemomenten.
  • Hier volgt een aantal mogelijkheden aan online leeractiviteiten. We willen benadrukken dat juist de keuzes die je maakt zorgen voor de optimale mix: video’s en animaties, interactieve (pdf) documenten, podcasts, webinars, vlogs, blogs, infographics, vragenlijsten/zelftest. Om er een paar te noemen.

We hopen dat deze inzichten en tips je helpen bij het (ondersteunen van) online leren en werken vanuit huis!

Heb je hulp nodig?

Wij helpen je graag door mee te denken over de mogelijkheden en kansen.
We kijken ernaar uit om van je te horen via info@t-wise.nl of bel ons op 070-2230016.