BLOG

6 trends van
Learning Technologies

19-02-2020


T-wise was vorige week aanwezig bij de Learning Technologies conferentie in Londen. Learning Technologies is Europa’s meest toonaangevende beurs op het gebied van organisatieontwikkeling en de technologie die wordt gebruikt om leren en veranderen op het werk te ondersteunen. We hebben de 6 belangrijkste trends voor je op een rij gezet!


1.
Als je de toekomst van het leren wilt zien, kijk dan naar hoe mensen Technologie gebruiken in plaats van te kijken naar Leren

Stel je zit met een groep vrienden te eten en iemand stelt een vraag waar niemand het antwoord op weet, dan zegt binnen no-time iemand:
“Ik google het wel even.”

Er is niemand die ooit zal zeggen:
“Ik pak mijn LMS of leerplatform er even bij om het op te zoeken…”

Kortom: mensen gebruiken bij voorkeur de technologie die ze al kennen en gebruiken, niet de technologie van een LMS of ander platform dat ze vanuit hun werk of opleiding aangeboden krijgen. Wie vooruit wil kijken naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van Leren en Ontwikkelen (L&D), doet er goed aan om vooral te kijken naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van technologie en de wijze waarop die technologie wordt gebruikt.

2.
The brain is limited

Onze hersenen zijn beperkt. Met allerlei online en offline informatie doen we vaak een te groot beroep op de hersencapaciteit van de gebruiker. Mensen kunnen informatie slechts selectief verwerken en daarom moeten we de ‘belasting’ in onze communicatie verminderen. Dit kunnen we doen door minder informatie te gebruiken en zo de cognitieve inspanning bij de ontvanger te verminderen. Daarnaast kunnen we de hersenen helpen door aandacht te vestigen op belangrijke dingen en de gebruiker te laten focussen op wat hij of zij moet leren. Soms is de content die we aanbieden heel leuk en ziet het er fantastisch uit, maar leidt het design af van wat de gebruiker echt moet leren of begrijpen. De content moet bij voorkeur interactief zijn, maar op een cognitief effectieve manier! Benieuwd hoe? We vertellen het je graag!

3.
LMS is dood... Lang leve
Mobile Learning!

We zagen het niet voor het eerst op een beurs over leertechnologie: een doodskist met het opschrift ‘LMS is dead…’. Wat blijkt: Learning Management Systems (of Platforms) bewegen zich alweer naar het einde van hun levenscyclus. Veel grote organisaties hebben inmiddels al één (of vaak meerdere) LMS-systemen aangeschaft. Toch is bijna 80% van diezelfde organisaties niet helemaal (of helemaal niet) tevreden met de inzet en opbrengst van hun LMS.
Mobile Learning daarentegen, bevindt zich duidelijk in de groeifase en het gebruik ervan zal de komende jaren nog sterk toenemen.

4.
Wordt verliefd op het probleem, niet de oplossing!

In een lezing leerden we dat je vooral moet focussen op het probleem en niet op de oplossing. Een interessante stelling: leer om van jouw vraagstuk te houden – leef ermee, stoei ermee en leer het van allerlei kanten kennen. Alsof het een liefde betreft… En laat je vooral niet betoveren door een zogenaamd snelle of kant-en-klare oplossing.

Een uitdagende stelling, want op de beurs in Londen stonden op dat moment meer dan 200 (!) aanbieders van LMS, LXP’s en allerlei platformen en digitale tools. Al deze platformen zijn een ‘solution’ en worden aan je verkocht alsof dat het antwoord op jouw vraagstuk is. Veel organisaties hebben niet voldoende scherp wat hun probleem of vraagstuk op het gebied van Leren & Ontwikkelen is.
En dan laat je je al gauw sturen door de oplossing van een toevallige aanbieder…

5.
AI is coming, but we still need human!

Computers kunnen ongelooflijk veel met data, maar niets met betekenis.
Computers zijn fenomenaal in het verwerken van data, maar hebben geen benul van context of betekenis. Betekenis geven aan feiten of gebeurtenissen is bij uitstek een menselijke kwaliteit en hoe goed de computer ook is met analyses en algoritmes, we hebben (gelukkig) altijd mensen nodig om betekenis aan iets toe te voegen.

6.
Leren is het nieuwe werken!

We zien drie grote problemen die zich de komende jaren aandienen:

  • Toenemende automatisering van veel werk (en daarmee banen);
  • Veroudering van generaties, verminderd aanbod van nieuw talent;
  • Verminderde mobiliteit van werkenden.

Het enige antwoord hierop is mensen (jong en ouder) voortdurend te laten leren om ze voor te bereiden op nieuwe functies en nieuwe vaardigheden. Blijven leren noemen we ‘the upskilling imperative.’ We zullen wel moeten. Wie wil blijven werken, moet leren.

Meer weten?
Laat het ons weten!

Bel of mail Lauri! Zij weet hier alles van.

Wil je alles weten over spelen, leren en veranderen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Adres

Van Diemenstraat 202
2518 VH Den Haag

Contact

Algemeen
info@t-wise.nl
+31-702230016