BLOG

Dankbaarheid Challenge

08-11-2023     |     DOOR LEANNE WITJAS


Nu ik persoonlijk de kracht van dankbaarheid heb ervaren, heb ik me voorgenomen om niet alleen dagelijks te bedenken waar ik dankbaar voor ben,maar dit ook op te schrijven.


Het daadwerkelijk opschrijven van de dingen waar je dankbaar voor bent en dit ook met enige regelmaat teruglezen is bewezen effectief voor een duurzaam en blijvend gevoel van geluk.

Beginnen met zo’n nieuwe gewoonte is niet gemakkelijk. Aangezien ik in mijn werk ook op dagelijkse basis met gedragsverandering bezig ben, deel ik in deze blog graag de succesfactoren voor het aanleren van deze nieuwe gewoonte.

Om je hersenen te trainen om dagelijks op te schrijven waar je dankbaar voor bent zijn twee dingen van groot belang:

  • 1. Doe het minimaal 30 dagen elke dag, pas dan wordt het een gewoonte.
  • 2. Maak er een dagelijkse routine van.

Met goede moed ging ik 30 dagen aan de slag. Maar hoe doe je dat nou? Het aanleren van zo’n nieuwe gewoonte? Er is veel onderzoek gedaan naar hoe gewoontes ontstaan. Hierin zijn vier factoren belangrijk:

  • 1. Je weet waarom je iets wilt veranderen
  • 2. Je hebt een concreet plan
  • 3. Je betrekt je omgeving/ vraagt hulp
  • 4. Je houdt je voortgang bij

Ik behandel alle vier de factoren hier kort:

#1Weten waarom je iets wilt veranderen

Ik heb ervaren dat ik gelukkiger ben als ik actief dankbaarheid beoefen. Daarnaast zijn dankbare mensen optimistischer, vriendelijker, empathischer en hebben bovendien een sterker immuunsysteem. Wie wil dat nou niet?

 

Mijn motivatie:
Ik wil iedere dag opschrijven waarvoor ik dankbaar ben, omdat ik heb gemerkt dat dit me helpt om gelukkiger te zijn. Ik ervaar meer gevoelens van geluk. Ik wil me focussen op wat er wel is in plaats van wat er niet is.

#2Maak een concreet plan.

Hier werd het bij mij al iets lastiger. Ik heb een redelijk druk leven met een kleintje thuis en mijn partner en ik werken allebei fulltime. Het is best lastig om een vast tijdstip te vinden om dit te doen. Ik besloot dat dit voor mij het beste werkt als ik het voor het slapen gaan doe. Voor mij is dit een mooie afsluiting van de dag en ik leg mijn dagboek op mijn nachtkastje. Het kiezen van een vast moment voor het invullen, vergroot de kans dat je er ook daadwerkelijk aan denkt.

TIP: Denk je dat je het op een vast tijdstip alsnog vergeet? Zet een alarm in je telefoon!

#3Betrek je omgeving en vraag hulp

Door je omgeving te betrekken bij jouw nieuwe gewoonte, sta je er niet alleen voor. Vertel jouw omgeving dat je bezig bent met deze nieuwe gewoonte en vraag hen om er af en toe naar te vragen.

 

Een alternatief kan zijn om dingen over jouw nieuwe gewoonte te delen op social media. Zo weet jouw omgeving automatisch dat je bezig bent met deze nieuwe gewoonte. Ik ben foto’s gaan delen op Instagram met de hashtag #Dankbaar.

#4Houd je voortgang bij

Wissel je dankbaarheden af. Natuurlijk ben je dankbaar voor je familie en je gezondheid. Dit kun je ook regelmatig benoemen, maar als je dit dagelijks opschrijft treedt er gewenning op. Schrijf deze dingen alleen op als je hier ook echt dankbaarheid voor voelt en beschrijf dit zo specifiek mogelijk. Bij het specifiek maken helpt het om ‘omdat’ achter de dingen waar je dankbaar voor bent te zetten:

 

Ik ben vandaag dankbaar voor… omdat…

 

Het hoeft niet perfect! Maak het jezelf niet te moeilijk. Kun je vandaag geen drie dingen bedenken, maar één of twee? Ook prima! De gewoonte is een middel om (meer) geluk te ervaren, niet een doel op zich. Ik heb ook dagen gehad dat ik er niet aan toe kwam. Mijn tip: pak het gewoon weer op als je er wel weer aan toe komt! Uit onderzoek blijkt dat de positieve effecten van de gewoonte om op te schrijven waar je dankbaar voor bent tot wel zes maanden kunnen aanhouden. Een pauze kan dus prima en heeft niet direct negatief effect.

Tot slot

Is het nou echt nodig om dit allemaal op te schrijven? Kun je niet gewoon bedenken waar je dankbaar voor bent? Natuurlijk, maar dan mis je het terugbladeren. Juist het teruglezen van waar je allemaal dankbaar voor bent vergroot het gevoel van geluk. Daarnaast dwingt het opschrijven je goed te verwoorden wat je voelt. Dit maakt dat je actiever bezig bent met waar je dankbaar voor bent. Schrijf het op met pen en papier in plaats van in je telefoon! Wanneer je met de hand schrijft worden je hersenen beter gestimuleerd.

Tot slot: Blijf oefenen! Ook na die 30 dagen. De Amerikaanse onderzoeker Brené Brown beschrijft in haar populaire boek: De moed van imperfectie: Als we niet bewust dankbaar zijn, vergeten we het, omdat we wennen aan wat we al hebben.

Meer weten?Laat het ons weten!

Bel of mail Lauri! Zij weet hier alles van.

Wil je alles weten over spelen, leren en veranderen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Adres

Van Diemenstraat 202
2518 VH Den Haag

Contact

Algemeen
info@t-wise.nl
+31-702230016