BLOG

Keep it simple
als succesfactor voor beweging
en verbinding in teams

26-02-2021     |     DOOR BONITA VAN VELDHOVEN


Door Covid en Lockdowns zijn we eraan gewend geraakt om vanuit huis te werken en onze collega’s online te ontmoeten. We ervaren inmiddels dat spontane gesprekken en de onderlinge verbinding hieronder lijden.


We missen de informele momenten bij het koffieapparaat en de korte gesprekjes die we ‘en marge’ van een vergadering uitwisselen met collega’s naast ons. Zoom en Teams maken vergaderen weliswaar efficiënt, maar deze communicatietools laten geen ruimte voor ruis en spontaan contact. Het zijn vooral de gesprekken bij het koffieapparaat die voor verbinding zorgden, want het is de plek waar je spontaan iets van een ander te weten komt. Bijvoorbeeld door een oprechte vraag te stellen waardoor je werkelijke verbinding maakt. Verbinding via internet maakt inmiddels een groter deel van ons leven uit dan persoonlijke verbinding met anderen of collega’s. En dat laatste is precies wat we zo gaan missen.

Toch bestaan er simpele oplossingen om de verbinding tussen collega’s te activeren en stimuleren. Neem bijvoorbeeld de app Ommetje. Deze app is een hit en al een tijdje de meest gedownloade app in de app stores. Ommetje stimuleert gebruikers om elke dag te wandelen en daarmee verdienen ze punten. Gebruikers zetten hun prestaties af tegen die van vrienden, familieleden of collega’s. En die vergelijking, of liever gezegd competitie zorgt voor verbinding!

Wij constateren dat het succes van deze app duidelijk aantoont dat we collectief de behoefte hebben om iets met elkaar te doen! Deze app brengt mensen letterlijk en figuurlijk in beweging.
De vraag is wat de succesfactoren van deze app zijn die ervoor zorgen dat we met elkaar in verbinding komen. Wij zien naast de drie basiselementen van inhoud, beloning en competitie, ook de simpelheid van de app als key-factor voor het succes. De app is zowel simpel te begrijpen alsook simpel te gebruiken. Want ondanks dat we thuiswerken en veel meer tijd hebben voor andere (vrije)tijdsbestedingen, willen we vooral oplossingen die simpel in ons dagelijkse (werk)leven zijn in te passen.

Keep it simple!

Dat Keep it simple een succesfactor kan zijn om mensen in beweging te brengen en met elkaar te verbinden, bleek ook uit de team-adventskalender campagne die wij afgelopen december en januari organiseerden. Deze campagne stond in het teken van onderlinge verbinding. Diverse organisaties namen hieraan deel en de campagne was een groot succes! Waardoor? Het was simpel, leuk en voor iedereen uitvoerbaar.

Het werkte als volgt: teams ontvingen 10 werkdagen achter elkaar per mail een persoonlijk bericht met de melding dat er een nieuwe ‘challenge’ klaarstond op de team-adventskalender pagina van het betreffende team, in eigen huisstijl. Op de pagina ging elke dag, zoals het werkt bij een (advents)kalender, een ‘vakje’ open waarin de challenge van die dag stond. De challenges varieerden van een doorgeefgedicht, het sturen van een complimentenkaartje naar een collega tot het aangaan van een wedstrijdje met een collega om een online Sudoku op te lossen.
Het was allemaal simpel uit te voeren, leuk om te doen en gericht op onderling contact.

Wat de app Ommetje en de team-adventskalender ons leren is dat het vaak de kleine en simpele dingen zijn die ons helpen om in ons dagelijkse (werk)leven in beweging te komen en contact te maken.

Ben je benieuwd hoe de team-adventskalender eruitziet?
Bekijk de ‘demo-versie’ van deze kalender en lees wat een aantal deelnemende organisaties van de campagne vonden.

Meer weten?
Laat het ons weten!

Bel of mail Lauri! Zij weet hier alles van.

Wil je alles weten over spelen, leren en veranderen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Adres

Van Diemenstraat 202
2518 VH Den Haag

Contact

Algemeen
info@t-wise.nl
+31-702230016