Leiderschapstraject

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) vindt dat goed leiderschap en management een kritische succesfactor is voor het presteren van het gehele ministerie. Om dat leiderschap te ondersteunen biedt BZ haar leidinggevenden verschillende leeractiviteiten aan, waaronder een leiderschapstraject voor alle (nieuwe) leidinggevenden. Dit leiderschapstraject, inclusief een complete online leeromgeving, is in partnerschap tussen Ardis, de Academie voor Internationale Betrekkingen en T-wise ontwikkeld.

In deze klantcase ontdek je meer over de verschillende onderdelen van de online leeromgeving die deel uitmaakt van een compleet blended leiderschapstraject.

De vraag van BZ

BZ zet zich in voor goede internationale betrekkingen vanuit Den Haag en via het netwerk van ongeveer 140 posten (ambassades) over de hele wereld. Leidinggevenden binnen BZ bevinden zich vaak op verschillende locaties. Toch is het voor BZ belangrijk dat leidinggevenden samen blijven leren en ontwikkelen.

Ter ondersteuning van dit leiderschapstraject heeft BZ ons gevraagd om een online platform te ontwikkelen dat alle leeractiviteiten binnen het leiderschapstraject mogelijk maakt.

Onze online leeroplossing

T-wise creëerde een learning experience platform (LXP) waar deelnemers samenkomen, ervaringen uitwisselen, leeractiviteiten volgen en online begeleiding krijgen van een leercoach vanuit Ardis. De online leeractiviteiten bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Een intake fase met onder andere het formuleren van de leer- en ontwikkeldoelen
  • Groepsbijeenkomsten, collectief leren
  • Het samenstellen en volgen van een persoonlijke leerroute uit het e-module aanbod
  • Bijhouden van een persoonlijk leerportfolio

Naast het ontwerpen en realiseren van het online leerplatform hebben we in samenwerking met Ardis en de Academie voor Internationale Betrekkingen ook de leercontent van 17 e-modules ontwikkeld. Binnen het aanbod van e-modules kunnen deelnemers kiezen uit verschillende (leiderschaps)thema’s op organisatie-, team- en individueel niveau.

Om je een concreter beeld te geven bij een e-module en de bijbehorende online leercontent lichten we hieronder als voorbeeld de e-module ‘Teamontwikkeling’ toe.

E-module en online leercontent

Afhankelijk van het thema bestaat iedere e-module uit vier sub-thema’s. Ieder sub-thema is opgesplitst in verschillende onderdelen: theorie, opdrachten, evaluatie en aanvullende inspiratie.

De e-module Teamontwikkeling biedt de leidinggevenden theoretische kennis en helpt ze bij het toepassen van de theorie in de praktijk door het – samen met hun team – uitvoeren van opdrachten. De mix aan activiteiten, in combinatie met de (online) begeleiding van een leercoach, zorgt ervoor dat de opgedane kennis ook daadwerkelijk in de praktijk wordt toegepast.

Zowel de theorie als de opdrachten hebben we vertaald naar aantrekkelijke en interactieve content-vormen. Eén van de theoretische modellen uit deze e-module bijvoorbeeld, is het vijf fasen model van teamontwikkeling van Tuckman. Het model beschrijft wat een team in iedere fase doormaakt en hoe je daar als leidinggevende mee om kunt gaan. Deze vijf fasen hebben wij verwerkt in vijf korte animaties met bijbehorende (reflectie) opdrachten.

Andere content-vormen die we voor de overige e-modules creëerden variëren van simulaties, online (interactieve) rollenspellen, interactieve magazines, (strip)verhalen, interviews, podcasts, luisterboeken, webpages, infographics en meer!
Bij alle content-vormen ontwikkelen we passende toepassings- en reflectieopdrachten.

Het resultaat

Zowel de inhoud als de techniek van deze online leeromgeving zorgen ervoor dat de deelnemers aan het leiderschapstraject 24/7 met elkaar en de leercoach kunnen leren en communiceren. Zij maken gebruik van een innovatief LXP waarin zij hun persoonlijke leerroute volgen. In hun eigen tempo, op het juiste moment en passend bij hun persoonlijke leer- en ontwikkeldoelen en (werk)context. Bovendien zorgt de diversiteit aan e-modules en de mix aan content-vormen voor een plezierige (leer)beleving!

De co-creatie en combinatie van inhoud en techniek vanuit de drie partners heeft geleid tot een leiderschapstraject waarin theorie en toepassingen en reflectie in en op de praktijk worden samengebracht.

Kortom, wij zijn ontzettend trots om door ons werk de komende jaren een bijdrage te leveren aan de leiderschapsontwikkeling binnen BZ!

Ben jij ook op zoek naar een creatieve en effectieve online leeroplossing? Wil je een demo van de online leeromgeving? Of kun je hulp gebruiken bij het produceren van online leercontent? Onze consultants staan voor je klaar!

Mede mogelijk gemaakt door: Academie voor Internationale Betrekkingen, Ardis, Creapolis en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Loes Vonk

Coördinator Leiderschapsontwikkeling @ Buitenlandse zaken

“In de samenwerking heb ik het team van T-wise ervaren als deskundige, betrouwbare en doelgerichte professionals. Hun gedrevenheid en passie voor het werk dragen bij aan het bereiken van een succesvol resultaat. De korte lijnen en directe wijze van communiceren heb ik als plezierig ervaren.”

Bekijk ook onze andere cases