ReflectieweekEmployee Purpose Program

Bij LVNL staat de medewerker centraal. Ter afsluiting van het Employee Purpose Program (klik hier om meer te lezen) vroeg LVNL aan T-wise om een feestelijke en inhoudelijk prikkelende afronding te ontwikkelen rond het thema reflectie.
Zo ontstond De Reflectieweek.

Het doel van deze Reflectieweek? In de waan van de dag en met de druk die er op het werk ligt, blijkt het lastig om voldoende en waarderend met elkaar te reflecteren. Daarom maakten wij het mogelijk voor medewerkers om in ontspanning terug te blikken op hun ontwikkeling van het afgelopen jaar en in teams het goede gesprek hierover mogelijk maken.


"Reflectie is essentieel om te blijven leren en ontwikkelen."


Uitgangspunten

In de Reflectieweek waren de volgende uitgangspunten van belang:

  • Inhoudelijke verdieping zoeken: hoe stimuleren we medewerkers om echt even stil te staan bij hun ontwikkeling of hoe ze het werk ervaren. We wilden het mogelijk maken om een incheck te doen bij jezelf: hoe zit ik in mijn vel? Waar krijg ik energie van? Hoe is de balans met activiteiten waar ik minder energie van krijg?
  • Aandacht hebben voor het bespreekbaar maken van ontwikkeling en ontwikkelvraagstukken binnen de teams: hoe stimuleren we het goede gesprek binnen de teams? Omdat teams zeer bepalend zijn voor de mate waarin men zich veilig voelt om te experimenten en dus te leren/ontwikkelen.
  • Aansluiten op de realiteit van alledag.

Onze aanpak

Hieronder lees je enkele onderdelen van de reflectieweek bij LVNL.

Reflectieboosts

Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en bekende modellen over leren en ontwikkelen ontwikkelden wij 5 reflectieboosts. Elke ochtend werden medewerkers geprikkeld met leuke en soms grappige reflectieopdrachten van maximaal 3 minuten. Medewerkers vonden deze boosts inspirerend omdat ze elke dag werden gestimuleerd om uit de drukte te stappen en kort na te denken over hun teamsamenwerking, de eigen energiebalans of aandacht voor flow in het werk.

Terug-Blik

Hoe zorg je dat teams met elkaar blijven delen hoe zij de samenwerking of hun eigen productiviteit zien? Samen reflecteren en als team leren is meestal het eerste wat van de agenda verdwijnt als er (te) veel werk is. Speciaal voor LVNL ontwikkelden wij een Terug-Blik voor leidinggevenden. In het Terug-Blik zaten reflectiekaarten met vragen die elke week tot een kort moment van reflectie binnen de teams leiden. In plaats van een inhoudelijke weekstart is er nu ook een moment om met elkaar te reflecteren op de samenwerking of successen te bespreken en vieren!

Reflectiestoelen

De boog kan niet altijd gespannen staan. Om scherp en productief te blijven, was er behoefte aan expliciete aandacht voor ontspanning op het werk. Gedurende de hele week stonden er massagestoelen klaar waarin een sessie van 10 minuten je terugbracht naar een diepe ontspanning. De liefhebbers konden met een koptelefoon op een op maat gemaakte begeleide ontspanningsoefening doen. De massagestoelen werden flink bezocht en gaven een duidelijke boodschap af: bij werken, leren en ontwikkelen hoort ook ontspanning!

Ontwikkeling in beeld

Een tekenaar en gedragswetenschapper bracht letterlijk in kaart hoe iedereen naar de eigen ontwikkeling kijkt. De vraag die centraal stond: wat heb jij afgelopen jaar aan ontwikkeling gedaan? Middels een mooi gesprek wist de tekenaar met humor een treffende plaat te maken die het gesprek over ontwikkeling op gang houdt. De plaat hangt op een plek waar hij voor de gehele organisatie zichtbaar is.

Het resultaat

De combinatie van on- en offline activiteiten heeft geleid tot een succesvolle afsluiting van het Employee Purpose Program. Uit feedback van de medewerkers blijkt dat zij de campagne zeer goed vonden passen binnen de context van LVNL, vooral omdat het aansloot op de behoeften van alle typen medewerkers. De week agendeerde het belang van reflectie en bracht het gesprek hierover op een frisse manier op gang! 

“Ze hebben de leukste ideeën en willen ook echt weten wat past bij jouw organisatie. Ze luisteren goed en houden rekening met de cultuur van je bedrijf. Ze zijn superflexibel en reageren heel snel op aanpassingen. Je merkt echt dat zij ook willen dat het programma een succes wordt. Samenwerking met hen voelt als samenwerking met je (favoriete) collega’s.”

Jeroen de Haan, Adviseur Human Resource Development
@LVNL

Meer wetenover dit project?

Heeft jouw organisatie ook hulp nodig bij het vertalen van complexe informatie naar effectieve leer- en communicatieoplossingen? Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op!

Neem contact op

Wil je alles weten over spelen, leren en veranderen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Adres

Van Diemenstraat 202
2518 VH Den Haag

Contact

Algemeen
info@t-wise.nl
+31-702230016