TalentenprogrammaWaarmakers

Bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) werken getalenteerde medewerkers op alle niveaus binnen de organisatie. Om hun ontwikkeling te bevorderen, is het Talentenprogramma ‘Waarmakers’ in 2022 van start gegaan in.

Tijdens het Talentenprogramma streven de deelnemers ernaar hun persoonlijk leiderschap en ambtelijke vaardigheden te verbeteren, zodat ze hun eigen talenten beter kunnen benutten. Het programma biedt veel ruimte voor eigen regie. T-wise kreeg de opdracht om online en game-based leren vorm te geven binnen dit programma. We ontwikkelden een online leeromgeving met e-modules, boosters en een game die deelnemers gedurende de volledige duur van het traject (9 maanden) actief en betrokken houdt.


"We hebben een unieke game ontwikkeld die betrokkenheid stimuleert, motiveert, veilig oefenen en experimenteren mogelijk maakt en de toepassing van geleerde vaardigheden op de werkvloer ondersteunt."


Onze aanpak

Het Talentenprogramma ‘Waarmakers‘ beslaat een periode van ongeveer 9 maanden voor elke groep deelnemers. Het start met een introductiefase waarin de deelnemers hun talenten en drijfveren onderzoeken. Vervolgens zijn er vier blokken waarin telkens een specifiek inhoudelijk thema centraal staat. Deze blokken omvatten diverse activiteiten, zoals groepsbijeenkomsten, online leermodules, lezingen en hackathons. Elk blok wordt afgesloten met een gezamenlijke gamesessie waarin de deelnemers de kans krijgen om de geleerde theorie in de praktijk toe te passen.

Serious game: Taskforce Challenge

De leerdoelen van elke gamesessie zijn nauw afgestemd op het specifieke thema van het betreffende blok. De ervaring wordt versterkt door een meeslepend game-verhaal en diverse game-elementen, zoals fysieke materialen en online tools. Tijdens deze gamesessies worden de deelnemers geselecteerd als ’taskforce-members’, een speciale eenheid die onderzoek doet naar de verdwijning van een wetenschapper wiens onderzoek wordt gesubsidieerd door EZK. Tijdens elke sessie worden de deelnemers volledig ondergedompeld in dit fictieve verhaal. Ze lossen raadsels, puzzels en opdrachten op, waarbij ze hun theoretische kennis in de praktijk brengen.  

In het eerste blok ontdekken deelnemers hun persoonlijke waarden en drijfveren, en gebruiken deze bij het opstellen van hun profiel. In het tweede blok staat ambtenaarschap centraal, waarbij ze inzicht verwerven in de politiek-bestuurlijke context, leren omgaan met morele dilemma’s en begrip ontwikkelen voor diverse belangen. Binnen dit blok zijn de doelen onder meer het analyseren van politiek-bestuurlijke krachten en het uitvoeren van relevante taken, alles binnen de context van het game-verhaal.

Benieuwd naar de andere blokken of wil je meer weten over deze game? We faciliteren de volledige game ook in één dagdeel. Neem contact met ons op!

Download de flyer

“Om de theorie en de verhaallijn naadloos te integreren hebben we voor elke game sessie duidelijke game doelen vastgesteld. Op deze manier waarborgen we de juiste spanningsboog voor elke sessie en zorgen we ervoor dat het game-verhaal perfect aansluit bij de leerdoelen.”


Het resultaat

Tot op heden zijn de resultaten van de game buitengewoon positief. Deelnemers waarderen de structuur en variatie die de games aan het programma toevoegen. Ze vinden de gamesessies vernieuwend, energiek en leerzaam. Binnen korte tijd krijgen ze inzicht in hun natuurlijke gedragspatronen op zowel individueel als teamniveau. Bovendien bieden de games deelnemers een veilige en speelse omgeving om te oefenen en te experimenteren met de theorie, waarbij ze het geleerde direct in de praktijk brengen. Deelnemers beschrijven de ervaring als een echte “escape room” met diepgaande inhoudelijke thema’s.

Meer wetenover dit project?

Benieuwd hoe jouw organisatie Serious Gaming kan inzetten bij een leer-en of verandertraject? Bekijk ons aanbod of neem contact op!

Neem contact op

Wil je alles weten over spelen, leren en veranderen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Adres

Van Diemenstraat 202
2518 VH Den Haag

Contact

Algemeen
info@t-wise.nl
+31-702230016